10 grymma (och gratis!) verktyg för att optimera din sökordsmarknadsföring

av

6 februari, 2019
10 grymma (och gratis!) verktyg för att optimera din sökordsmarknadsföring

Nedan har vi listat några av marknadens bästa gratisverktyg (främst) för sökordsoptimering och sökordsmarknadsföring av din webbshop, blogg eller webbsida. Få bättre resultat på annonserna med rätt sökord, öka läsarantalet till bloggen eller besökarna till webbshoppen genom optimering som du kan implementera själv. Samtliga verktyg är lättanvända, och med lite kreativitet är möjligheterna och användningsområdena oändliga. Se för dig själv!

 

Answer The Public

Med det här verktyget genereras sökord på ett kreativt sätt baserat på vad folk frågar och pratar om i sociala medier, forum och bloggar. Det vore nästan synd att bara använda det som ett medel för att på ett klassiskt vis få fram sökvolymer och pris. I detta fall har vi valt ordet suit, låt oss då säga att vi driver en blogg med fokus på herrstil, eller kanske har vi en webbshop där vi säljer kostymer. Det är då ett utmärkt tillfälle att anpassa innehållet efter de termer som dels har flest sökningar, och förstås som resonerar med ert utbud. Nedan ser ni både hela meningar och sökordsförslag.

Soovle

Med hjälp av tjänsten Soolve ser du sökordsförslag, inte bara från Google utan även Bing, YouTube, Amazon och Yahoo! – Allt samlat på ett och samma ställe. För den som har, eller misstänker sig ha, en målgrupp som tenderar att använda en annan sökmotor än Google så kan detta verktyg vara högst lönsamt. Google är utan tvekan den mest populära sökmotorn, så pass att man lätt glömmer att det finns andra alternativ. Kanske har du en stor målgrupp att nå ut till i någon av de andra sökmotorerna som du inte upptäckt än? Utöver detta så ser sökningarna på Youtube förstås annorlunda ut från sök i exempelvis Google. Driver du en Youtube-kanal bör du därför spana in just detta. Det kan nämligen vara värdefullt att jämföra och kombinera de båda – de som hittar till dina videor kanske börjar i någon av sökmotorerna, utan att ursprungligen leta efter den informationen i videoformat.

Seobility

Det finns många olika verktyg med samma syfte på marknaden men vi har valt ut några som vi tycker är bäst, däribland Seobility! Här gör du enkelt en djupdyknings i din webbsida, och tillbaka får du information om problem tillsammans med konkreta förslag på förbättringsåtgärder. Du får exempelvis se om din webbsida (eller delar av den) laddar för långsamt – något som försämrar din position. Nedan ser du två bilder på verktyget, varav den andra är en lista på problem som hittades i granskningen av webbsidan vi valde som exempel. Detta är ett första (stort) steg mot en mer åtkomlig webbplats!

Keywords Everywhere

I de två första rekommenderade verktygen, Answer The Public och Soolve, kan du antagligen se sökvolym och pris bredvid de rekommenderade sökorden – detta är tack vare denna extension som hakar på i alla sökningar som genomförs. Och det är kanske just det som är det smidigaste med verktyget, vilket låter dig hålla koll i realtid när du surfar. Du får undermedvetet bättre koll, även när du inte aktivt ägnar dig åt just detta!

Ubersuggest

Här är ännu ett verktyg i sökordskategorin som är ett minst lika bra alternativ till den klassiska sökordsplaneraren! Det är dessutom väldigt överskådligt vilket får ett plus i kanten. Förutom att få en inblick i konkurrens och pris kan du välja att filtrera bort oönskade ord och kombinationer som inte är det minsta relevanta för dig, så som ”cheap”, eller ”wireless”, som exempel.

 

Wordtracker

 Ett annorlunda verktyg för sökordplanering! Istället för att söka på ett visst ord klistrar du här in valfri webbadress, och tillbaka får du de främsta sökorden som används just där. Utöver att se orden kan du dyka djupare i respektive ord och  kika på sökvolym och pris.

Screaming Frog

Gillar du den överskådliga strukturen som återfinns i Excel lär du gilla Screaming Frog! Det är ett populärt verktyg där de inte snålar in det minsta på gratisfunktionerna. Vad som utmärker tjänsten är i synnerhet just det – hur smidig och lättarbetad den är. Du kan direkt se över välmåendet av din site, som huruvida alla sidor fungerar som de ska, eller se över eventuellt trasiga länkar.

Siteliner

En av många parametrar som Google nedgraderar en webbsida för är duplicerat innehåll – som ni kan se att sidan nedan tar stryk av. Vad som är bra här att du enkelt kan klicka kan samtliga problem för att läsa mer och få information om hur du åtgärdar problemet! Grundsyftet är likt Seobility, som vi rekommenderar ovan, men med variation i funktioner och layout. Testa båda och se vilken du föredrar!

 

KWFinder

KWFinder är ett verktyg för sökordsanalys- och planering som känns (och är) proffsigt, med en lättöverskådlig vy. En funktion som är särskilt värdefull här är bland annat ”LPS”, som står för Link Profile Strenght. Procentsumman syftar då kort och gott till hur mycket länkar du skulle behöva för att ranka på just det sökordet. Gratisversionen låter dig göra 5 sökordsanalyser under 24 timmar. Med lite planering inför varje sökord man vill analysera närmre kan man komma långt på den maxgränsen!

 

Varvy

Varvy är ett till verktyg som låter dig ta pulsen på i din webbplats, och enligt oss en av de enklaste och smidigaste för ändamålet, bland annat med information som mobilvänlighet, analys av robot.txt och avsaknad av alt-texter. Ett särskilt grymt element i verktyget är implementeringen av Googles egna riktlinjer. Du får specifika rekommendationer och lösningar på dina problem direkt från Google Webmaster Guidlines!

Vi hoppas du hittade ett eller fler verktyg som du kan börja använda omgående! Håll utkik efter fler tips och best practices här!, vi uppdaterar varje vecka.

Annat läsvärt…

Ett företag två kontor

Ett företag två kontor

Vi på Frankly Media tror på att alltid finnas tillgängliga för våra kunder då vi värdesätter en nära och långvarig samarbetsrelation. Vi har idag två kontor i Sveriges största städer, vilket gör att vi kan vara nära fler kunder, men vi kan också säkerställa att vi har möjlighet att hitta rätt kompetens och erfarenhet hos våra anställda.

Året som varit

Året som varit

År 2022 har minst sagt varit ett händelserikt år för oss på Frankly Media. Vi tittar tillbaka på året som varit som har inneburit allt från nya spännande kunder, nya medarbetare, uppdateringar inom det digitala, till fina och välförtjänta nomineringar.