KUNSKAPSBANK

5 saker att tänka på innan du installerar ett WordPress plugin

Med hjälp av plugins kan du utöka funktionaliteten i WordPress. Men det finns viktiga saker som du behöver tänka på innan du installerar ett WordPress plugin, för att inte riskera att hamna i de många fallgropar som finns.

WordPress är det mest populära CMS:et

Visste du att WordPress är det allra mest populära CMS:et (webbpubliceringsverktyget)? WordPress dominerar marknaden av webbplattformar och fortsätter hela tiden att öka i popularitet tack vare dess flexibilitet, öppna källkod och inte minst det användarvänliga gränssnittet.
 
Om man på ett enkelt sätt vill utöka funktionaliteten på hemsidan så kan man installera plugins (tillägg på Svenska) och även detta har bidragit starkt till WordPress framfart.
 
I denna artikel vill vi dela med oss av 5 saker du behöver tänka på innan du installerar ett WordPress plugin.

5 viktiga saker att tänka på innan du installerar ett WordPress plugin

1. Antal installationer

Hur många installationer har pluginet du vill använda? Om ett WordPress plugin har många aktiva installationer är detta oftast en bra signal på att pluginet ifråga fungerar som det ska, att det har testats på många olika enheter och liknande. Den stora mängden användare har sannolikt också resulterat i en stor mängd buggrapporter som i sin tur har fått utvecklaren (om det är en seriös utvecklare) att släppa uppdateringar som åtgärdar de fel som har rapporterats samt förbättrat säkerheten, prestandan och funktionaliteten.

2. Betyg

Ett plugin med en stor mängd betyg av den bättre sorten har med största sannolikhet funnits tillgänglig på marknaden en längre tid vilket oftast innebär att det har uppdaterats kontinuerligt och eliminerat de flesta buggar och säkerhetsbrister som har dykt upp under dess livstid. Ett bra sätt att undersöka om ett plugin fungerar bra är att kika in på pluginets supportforum, som oftast finns att hitta på wordpress.org när du söker efter ett plugin.

3. Uppdateringsfrekvens

Om utvecklarna bakom ett plugin inte släpper uppdateringar kontinuerligt bör du i regel avstå från att installera och använda pluginet ifråga.
 
Oftast är det just plugins som många missar att uppdatera och detta resulterar inte sällan i att hemsidan till slut blir hackad eftersom utomstående personer upptäcker säkerhetshål.

4. Support

Nackdelen med betalplugins är att källkoden sällan är öppen för allmänheten, av förklarliga skäl. Detta innebär att utvecklaren bakom pluginet ansvarar för att hjälpa dig om du skulle stöta på problem med pluginet, vilket ju också kan ses som något positivt.
 
Betalplugins brukar oftast innebära en återkommande kostnad och support ska då ingå under hela perioden du “prenumererar”.
 
Undersök alltid vilken support som ingår när du köper ett plugin. Du vill ju trots allt inte stöta på problem och sedan inte få någon hjälp av utvecklaren, i synnerhet om pluginet ifråga har en stor betydelse för din hemsida och verksamhet.

5. Prestanda

Känns det som att pluginet du använder är laddat med fler funktioner än vad du faktiskt behöver?
 
Detta är tyvärr vanligt förekommande när det gäller WordPress plugins och det är inte sällan detta påverkar hemsidans prestanda negativt, och oftast utan att man ser det dessutom.
 
När ett plugin påverkar hemsidans prestanda negativt så är det oftast script som körs under sidladdning som är den stora boven.
 
Om du vill undersöka och få en fingervisning på hur pass mycket ett plugin påverkar din hemsidas generella prestanda rekommenderar vi att du mäter hemsidans sidhastighet med Google’s mätverktyg PageSpeed Insights, både innan du installerar pluginet ifråga liksom efter.