TikTok

Annonsera på TikTok

 

TikTok har på kort tid växt och blivit en av världens mest populäraste appar. Statistik visar att TikTok hade fler besökare än vad Google hade 2021, vilket gjorde TikTok till den mest besökta hemsidan under 2021.

Precis som övriga digitala plattformar som samlar en mångmiljardpublik runt om i världen så handlar det till slut om att kapitalisera på dess användare och vad funkar då bättre än annonsering?

Vad är TikTok? 

TikTok är en plattform där du kan filma eller ladda upp korta videosnuttar (15 – 60 sekunder). En sak som TikTok sticker ut med är att det är väldigt musikfokuserat. Ofta delas videos med danskoreografi till en “trendig musikslinga” eller läppsynkonisering till olika soundbites. Jämfört med snarlika sociala medier så är TikTok en relativt ny aktör på marknaden. 2016 slogs dörrarna upp för appen (Facebook, 2004 – Snapchat, 2011 – Twitter, 2006 – Instagram, 2010) och det blev snabbt en succé. Under 2020 hade man 3 miljarder registrerade användare, en siffra som det tog över ett decenium för ovanstående aktörer att uppnå. 

Användarna på TikTok

Även fast TikTok kanske upplevs tilltala en yngre målgrupp så visar statistiken att det inte är den hela sanningen. Tittar vi på åldersgruppen 10 till 19 år utgör den endast 25% av den totala användarbasen på TikTok. Åldersgruppen 20 till 39 utgör tillsammans strax över 45% och åldersgruppen 40 och uppåt utgör drygt 30%. Även fördelningen mellan könen är jämn där kvinnor stor för 60% medan män för 40%. Det innebär att mest troligtvis finns era kunder på TikTok idag. 

Intressant fakta om TikTok

 • 90% av användarna använder TikTok dagligen
 • I USA lägger användarna i snitt 33 minuter per dag i Appen
 • Användarna öppnar appen i snitt 8 gånger per dag
 • TikTok har högre engagemang på sina annonser än vad Facebook/Instagram har

Så kommer du igång med annonsering på TikTok

 1. Först behöver du skapa en TikTok-kanal för ditt företag. 
 2. Därefter behöver ni skapa ett annonskonto för TikTok – dessa konton är separata. Därefter sker en granskning av TikToks Ads-team för att se om man uppfyller kraven. 
 3. Sedan har man fyra olika format att välja på när det kommer till annonsering
  • Branded Hashtag Challenge:
   Challenges av olika slag är ett populärt inslag på TikTok och kan verkligen skapa en trend. Här kan du skapa en egen challenge som sedan exponeras i “Discovery”-flödet. Förhoppningsvis kan den sedan bli hur stor som helst. 
  • Branded Effects:
   Med Branded Effects kan du skapa egna filter och effekter för ditt företag som andra användare sedan kan använda i sina videos.
  • Brand Takeovers:
   Så kallade “Brand Takeovers” är den vanligaste och kanske mest effektiva typen av annonsering på TikTok. Denna typ av annonser är det första som syns när använaren öppnar TikTok-appen och är ett effektivt sätt att fånga användarens uppmärksamhet.
  • Feed-annonsering:
   Denna typ av annonsering är snarlik exempelvis Facebook och Instagrams annonsering. Här dyker annonsen upp i flödet och är tänkt att smälta in som en organisk publicering.

Sedan finns det såklart fler sätt än ovan att annonsera på TikTok. Ett annan vanligt och populärt annonsformat är ju något form av samarbete med en influencer. Det innebär exempelvis att personen i fråga laddar upp ett “organiskt inlägg” där han eller hon talar om er produkt, eller något annat format. Här är möjligheterna oändliga!

Vill ni börja annonsera på TikTok?

Känner ni att TikTok är en plattform ni vill annonsera på – men inte riktigt vet hur ni ska komma igång? Vi på Frankly Media är experter inom digital marknadsföring och har mångårig erfarenhet av annonsering på sociala medier. Fyll i formuläret nedan så berättar vi gärna mer!

Du kan även maila oss på info@franklymedia.nu