KUNSKAPSBANK

Vad är SEO och varför är det viktigt?

När man talar om besökare till sin hemsida finns det två typer av trafik. Det ena är betald trafik som kan komma från exempelvis Facebook annonsering och det andra är organisk trafik. SEO, som även kallas sökmotoroptimering, fokuserar på den organiska trafiken genom sökmotorer.

 

Men vad är egentligen SEO? Varför är det nödvändigt och den kanske viktigaste frågan… hur kan man optimera sin egna hemsida?

Vad är SEO?

1. Vad är On-Page optimering inom SEO

När man pratar om sökmotoroptimering så finns det främst tre aspekter. Först har vi On-Page optimering som handlar om optimering av ens egna hemsida. Här handlar det om att förenkla för både Google, men även så att läsaren, förstår vad din hemsida handlar om. Exempel på åtgärder här kan vara att se till att man optimerar ens sidtitlar, rubriker, brödtexter och metabeskrivningar. Men för att kunna optimera dessa behöver du först göra en sökordsanalys. Med hjälp av en sökordsanalys kan du enkelt se vad dina kunder söker efter och optimera din sida så att du blir nummer ett.

2. Vad är Off-Page optimering inom SEO

Förutom On-Page optimering är det värt att tänka på Off-Page optimering. Om On-Page handlar om innehållet på vår sida så kan man rimligtvis räkna ut att Off-Page handlar om ens innehåll hos andra sidor, där länkar är en stor del. Kortfattat så kan man säga att länkar är ett otroligt viktigt verktyg när det gäller att ranka på Google. Desto fler kvalitativa länkar du har till din egna hemsida desto bättre rykte har du enligt Google och det kommer gynna dig när du önskar att klättra högre upp i SERP:en (Search Engine Result Page).

 

Men hur kan man få andra att länka till sin egna sida? Genom att skriva kvalitativa texter så ökar sannolikheten att någon annan länkar till just det du skriver. Ett annat populärt tillvägagångssätt är att erbjuda sig att gästblogga hos diverse hemsidor som du önskar att skaffa en länk ifrån. Man kan även använda sig av Google Alerts för att hålla koll när ens varumärke nämns och kunna kontakta skribenten och fråga om den vill länka till din sida.

3. Vad är Teknisk optimering inom SEO

Sista punkten men minst lika viktig som övriga två är Teknisk Optimering. Här går du in under huven på hemsidan och skruvar.

 

Exempelvis kan vara att aktivera SSL – Secure Sockets Layer – som krypterar länken mellan servern och webbläsaren. Google har sedan några år tillbaka gått ut och sagt att SSL är en rankningsfaktor och är nästan ett måste 2021.

 

En annan punkt som blivit viktigare på senare år är att säkerställa så att ens hemsida är mobilanpassad. Idag sker majoriteten av all webbtrafik via mobiltelefonen. Men även sättet hur du hostar din hemsida kan vara en avgörande faktor.

 

Idag ställer vi konsumenter stora krav på vår upplevelse och långsamma sidor är enligt många en dealbreaker. Här har vi gått igenom vad du bör tänka på när du väljer det bästa webbhotellet 2021.

Varför är sökmotoroptimering viktigt?

Nu har vi gått igenom grunderna av SEO. Men varför bör man egentligen lägga tid, pengar och energi på sin SEO? Frågan du borde ställa dig är snarare varför skulle du inte göra det? Genom att ignorera din SEO riskerar du att se dig bli omsprungen av konkurrenter. Tittar vi på statistik från Google själva så ser vi att förstaplatsen i det organiska sökfältet får ungefär 35 procent av klicken. Andraplatsen får 17.5 procent av klicken och sedan faller det nedåt ju längre ner i SERP:en vi kommer. Endast ett fåtal procent av alla som söker något på Google tar sig ända till sida 2.

 

Genom att synas högre upp i det organiska flödet kan du öka din organiska trafik och i sin tur få en tillväxt i konverteringar, leads, besökare eller vad du nu väljer att mäta. För varje dag du väljer att inte optimera sin sida så låter du din konkurrent stjäla dina kunder. Få ett stopp på det redan idag!

Redo för nästa steg?

Känner du dig redo att ta steget att börja sökmotoroptimera din hemsida, men vet inte vart du skall starta? Låt oss som SEO-byrå i Stockholm & Göteborg hjälpa ert företag idag med sökmotoroptimering för att nå potentiella kunder!