SEO

7 tips för att skriva SEO-vänliga blogginlägg 2023

I denna artikeln ger vi dig 7 användbara tips som du kan använda dig utav för att skriva SEO-vänliga blogginlägg 2023. Är du en nybörjare inom sökmotoroptimering? Läs vad SEO är och lär dig grunderna.

1. Använd dina sökord varsamt

Relevanta sökord är grunden för att skriva blogginlägg för sökmotoroptimering. Det är de som hjälper läsarna att hitta det de letar efter, och som du sedan kan använda för framtida inlägg.

 

Innan du börjar skriva inlägget så är det viktigt att du gör en sökordsanalys för att ta reda på vilken uppsättning av ord din målgrupp använder frekvent i sina sökningar.

 

Skapa sedermera en lista med primära sökord och sekundära sökord och försök att integrera nyckelord på ett naturligt sätt i ditt innehåll och undvik att ha en alltför hög sökordsdensitet.

2. Använd rätt verktyg för din sökordsanalys

För att hjälpa dig med din sökordsanalys, använd ledande verktyg som exempelvis:

 

Dessa verktyg genererar hundratals relevanta short-tail och long-tail-sökord för nästan vilket ämne som helst, vilket kan hjälpa dig att optimera dina blogginlägg för att visas på rätt söktermer.

 

Att använda ett komplett helhetsverktyg som exempelvis Semrush eller SE Ranking rekommenderas för att få tillgång till den mest djupgående sökordsdata som finns att tillgå i dagsläget.

3. Gör dina blogginlägg lättlästa

De flesta som läser blogginlägg lägger vanligtvis en ytterst begränsad tid på att läsa själva inläggen. Därför är det viktigt att utforma sina stycken på ett kort och koncist sätt. Relevant information på ett lättläst och lättförståeligt språk.

4. Skriv innehåll av hög kvalitet

Sträva alltid efter att producera innehåll av hög kvalitet. Ett väl optimerat blogginlägg är därför uppbyggt för just sökmotorer och innehåller både rubriker och underrubriker relaterade till ämnet du skriver om.

 

Använd gärna korta meningar, men lägg till lite variation till deras längder genom att skriva på ett naturligt sätt. Några kortare, några längre.

 

Viktigast av allt, optimerade blogginlägg tillför värde till de ämnen du skriver om och mer än de konkurrerande inlägg som finns på sökmotorernas resultatsidor, den så kallade SERPen (Search engine results page).

 

Använd verktyg eller gratissajter som exempelvis grammatikkontrollen för att kontrollera stavnings- och grammatikfel och använd även ett optimeringsverktyg på sidan som exempelvis Surfer SEO för att optimera ditt innehåll baserat på topprankade sidor.

5. Länka till användbara sidor och webbplatser med hög auktoritet

Att lägga till interna och externa länkar till sidor på din webbplats och webbplatser med hög domänauktoritet hjälper till att förbättra användbarheten av ditt innehåll och signalerar till sökmotorer som exempelvis Google att du har gjort din research.

 

Interna länkar ökar också potentialen för bättre rankningar för ditt innehåll och kan förbättra användarupplevelsen genom att du tillhandahåller ytterligare relevanta resurser för läsaren.

6. Öka antalet ord

Se till att dina blogginlägg har ett ordantal med minst 300 ord.

 

Innehåll i ett längre format tenderar att ranka bättre på Googles sökmotor på grund av dess helhetstänk när det gäller att täcka ett ämne och tillhörande underämnen.

 

Men kom ihåg att kvalitet är bättre än kvantitet. Om du kan svara på en specifik fråga med 300 ord eller mindre, gör det.

 

Men för att göra ditt blogginnehåll mer intressant, överväg att lägga till extra information som anses vara relevant för ämnet tills du når minst 500-600 ord.

7. Använd korrekta metabeskrivningar

Om du inte lägger till metatitlar- och metabeskrivningar till dina inlägg, ger du inte inlägget den potentiella exponeringen som den faktiskt förtjänar. Även om Google ofta ändrar metabeskrivningar baserat på innehållet som finns på en sida eller ett inlägg, är det fortfarande en bra idé att lägga till en anpassad titel och beskrivning av vad för typ av innehåll som sidan innehåller.

 

Metabeskrivningar ger läsarna en kort beskrivning av ditt blogginlägg. Håll det kort men övertygande för dina läsare, då dina metabeskrivningar bör sticka ut från andra liknande inlägg.

 

Inkludera dessutom ditt primära, men även sekundära sökord i ditt blogginläggs metabeskrivning och gör ditt bästa för att beskriva sidans innehåll för att uppmuntra Google att använda din beskrivning för att sedermera visas högt upp i sökresultaten.

Slutsats

Där har du det – 7 praktiska tips om hur du skriver SEO-vänliga blogginlägg för att ranka högre i sökresultaten och förbättra din webbplats organiska trafikpotential.

 

Genom att implementera dessa strategier kan du snart skriva blogginlägg som både gynnar dina läsare och även Google. Med lite extra researcharbete och engagemang kan flera av dina blogginlägg komma att rankas högre på Google innan du vet ordet av.

Är du intresserad av SEO?

Läs även om 5 vanliga SEO-missar som många gör när det kommer till sökmotoroptimering.

 

Eller behöver du helt enkelt hjälp med synlighet på Google?

 

Läs mer om alla våra digitala tjänster eller kontakta något av våra kontor i Stockholm eller Göteborg.