Shopify SEO Guide
Så optimerar du din butik i Shopify för SEO
SEO-optimering av din Shopify-butik är avgörande för att öka synligheten i sökresultaten och driva organisk trafik till din sida. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att hjälpa potentiella kunder att hitta din butik i Shopify.
Innehållsförteckning
Det grundläggande inom SEO för Shopify
Text- och sidredigeraren i Shopify
– Skriv innehåll på ett naturligt sätt
– Använd bilder och videos
– Använd dig av rubriktaggar
Search Engine Listing Preview
– Optimera sidtitlar
– Optimera metabeskrivningar
Hitta relevanta sökord med hjälp av en sökordsanalys
Grundläggande verktyg för statistik och analys för Shopify
– Google Analytics
– Google Search Console
Domännamn och säkerhet
– Är det bra för SEO om mitt domännamn innehåller ett sökord?
– Säker anslutning med SSL-certifikat
Sidhastighet och laddtid i Shopify
– Välj ett lightweight-tema
– Mobile-first
– Shopify CDN för statiska element
– Lazy Loading för bilder
– Håll antalet installerade appar till ett minimum
Bildoptimering i Shopify
– Välj rätt bildformat
– Lägg till alternativtext för bilder
– Shopify-app för bildoptimering och bildkomprimering
Shopify Appar
– Yoast SEO
– Produktrecensioner
– Ju fler appar desto mer kod
Sitemap
– Optimera genomsökningen/crawling
– Internationella domäner
Lokal SEO för Shopify
Teknisk SEO för Shopify
Tänk även på att..
– Skapa grundläggande sidor
Bakgrund
Vi på Frankly Media arbetar mestadels med WordPress samt WooCommerce om kunden även driver en e-handel, men vi har även ett par kunder som använder Shopify som e-handelsplattform. Vi får ofta frågan hur man optimerar butiken i Shopify för SEO och vi tänker därför dela med oss av lite tips hur du gör detta.
Men först och främst vill vi säkerställa att du som läser denna artikeln vet vad SEO (sökmotoroptimering), är för någonting. Om du inte vet vad SEO är och varför det är så viktigt så kan du läsa mer om det i denna artikeln.
Det grundläggande inom SEO för Shopify
Låt oss börja med de grundläggande delarna inom SEO när det gäller Shopify.
Text- och sidredigeraren i Shopify
Shopify har en inbyggd text- och sidredigerare med ett enkelt användargränssnitt som används till att skapa innehåll för allt från landningssidor till produktsidor, blogginlägg och mer.
Text- och sidredigeraren i Shopify
Text- och sidredigeraren möjliggör implementering av grundläggande formateringsalternativ som rubriker, tabeller och mer, samt möjligheten att redigera i HTML. Du kan också ladda upp foton samt bädda in videos på sidorna.
Skriv innehåll på ett naturligt sätt
När du börjar skriva innehåll för en sida så bör du avstå från att tänka alltför mycket på SEO. Tänk istället på att innehållet ska vara intressant för besökarna att läsa samt informativt när det väl krävs, det är det viktigaste. Skriv för besökaren och användaren, inte sökmotorn.
När det gäller att kunna ranka på utvalda sökord så behöver du däremot inkludera de sökord du vill ranka på i sidans innehåll, men försök att inkludera sökorden på ett kreativt och naturligt sätt så att det inte blir för uppenbart.
Använd bilder och videos
Optimalt är om du använder en blandning av bilder och videos på hemsidan. Du behöver nödvändigtvis inte använda videos på sidor som startsidan och så vidare, men på produktsidor så kan det vara en bra idé att baka in videos utöver att använda produktbilder och produktbeskrivningar. Om produkten exempelvis är en knivslip så kan du inkludera en instruktionsfilm som visar hur man slipar knivarna med denna knivslip. Vid produktspecifika sökningar så finns det dessutom en chans för denna video att synas i sökresultaten.
Använd dig av rubriktaggar
Glöm heller inte att använda rubriker i ditt innehåll, särskilt om det är en längre text. Best practice är att varje sida ska innehålla först och främst en (1) H1-rubrik men faktum är att du kan använda hur många H1-rubriker som helst enligt Google. Men vi rekommenderar att man håller sig till en (1) H1-rubrik (s.k. huvudrubrik) för varje sida och att man istället använder sig av andra rubrikttaggar såsom H2 och eventuellt även H3 ända ner till H6 om du ska gå djupare in i ett ämne. Tänk hierarkiskt och att innehållet ska ha lite av en pyramidstruktur när du går djupare in i ett ämne, precis som vi har gjort i denna SEO Guide för Shopify.
Arbeta med internlänkning
Att arbeta med internlänkning på hemsidan är extremt viktigt. Detta eftersom det säkerställer att det överförs länkkraft till och från de olika sidorna och detta bidrar till att öka relevansen för hemsidan. Det underlättar dessutom för Googles indexering. På exempelvis startsidan så kan du förslagsvis skapa en kategorisektion där du länkar vidare till utvalda produktkategorisidor och på det sättet överföra länkkraft till dessa sidor men även underlätta navigeringen för besökarna. Internlänkar kan vara allt från klickbara bilder, rubriker, brödtext och knappar som länkar till andra sidor.
Search Engine Listing Preview
Längre ner i redigeringsläget för en sida hittar du “Search engine listing preview”. I detta avsnitt kan du ange en anpassad sidtitel, metabeskrivning samt permalänk för sidan. Lämnar du dessa fält tomma så genereras text för fälten ifråga automatiskt, baserat på sidans innehåll. Som standard används din sidtitel för titeltaggen samt H1-rubrik och din brödtext/beskrivning används för metabeskrivningen. Rekommenderat är att du skriver över dessa automatiska standardinställningar genom att ange nya texter. Tänk bara på att hålla dig till max 60 tecken i titeln samt 155-160 tecken för metabeskrivningen, för att hela texterna ska synas i SERP:en (Search Engine Results Page, dvs sökresultaten).
Optimera sidtitlar
Sidtitlar är de titlar/rubriker som visas i sökresultaten och är en tämligen viktig rankingfaktor. Det ökar alltså dina chanser att ranka i sökresultaten om du använder optimerade sidtitlar. De förser sökmotorer med information om innehållet på din sida och är till för att besökaren ska snabbt och enkelt kunna se vad ditt sökresultat handlar om innan den bestämmer sig för att klicka. En bra sidtitel kan alltså locka fler besökare till din hemsida.
Optimera metabeskrivningar
Metabeskrivningar är det som visas under rubriken i sökresultaten. Optimalt är om de sammanfattar sidans innehåll för potentiella besökare och kunder. En bra metabeskrivning kan också hjälpa till att förbättra CTR (Click-Through Rate, dvs klickfrekvenserna) till din hemsida.
Optimera din hemsidas sidtitlar och metabeskrivningar genom att inkludera de sökord du vill ranka på för respektive sida och försök få denna metadatan att dessutom tilltala din målgrupp så mycket som möjligt så att det lockar till klick – för när det gäller det organiska så är dessa klick och besök till hemsidan trots allt helt kostnadsfria jämfört med betald marknadsföring.
Search engine listing preview
Hitta relevanta sökord med hjälp av en sökordsanalys
Hur hittar man bra sökord som är relevanta till ens egen verksamhet och som målgruppen man vill vända sig till faktiskt använder? Jo, det gör man med hjälp av en sökordsanalys. Klicka på knappen här nedan för att läsa mer om hur du kan analysera fram bra sökord med hjälp av en sökordsanalys.
Google Sök
Grundläggande verktyg för statistik och analys för Shopify
När det gäller verktyg för statistik och analys så bör du först och främst använda dig av Google Analytics och Google Search Console.
Google Analytics
Google Analytics visar dig, utöver besökare och försäljning, hur folk hittade till din hemsida samt betedde sig när de kom dit – och så mycket annat. Du som använder Shopify har säkert lagt märke till att det redan finns ett statistikverktyg inbyggt i Shopify som presenterar antalet besökare, försäljningsstatistik mm men Google Analytics som verktyg är betydligt mer omfattande. Om du vill ta din hemsida till en högre nivå så är detta gratisverktyg ett måste för att du ska kunna samla och få värdefulla insikter presenterade för dig och för att du ska kunna ta rätt beslut som kan gagna din verksamhet.
Google Search Console
Google Search Console hjälper webbplatsägare att övervaka och felsöka hemsidans närvaro i Googles sökresultat, samt förser dig med data över de söktermer som leder besökare och potentiella kunder till hemsidan. Verktyget är gratis och är också ett måste för dig som vill få en bättre inblick i hur hemsidan presterar.
Domännamn och säkerhet
Du kan köpa en custom/anpassad domän genom Shopify. Om du är nybörjare och vet inte riktigt hur man konfigurerar DNS-inställningar för domäner från andra domänregistrarer så rekommenderar vi att du köper domänen genom Shopify, just för att du ska slippa att arbeta med domänkonfiguration som kan vara frustrerande för personer som inte har gjort det tidigare. Om du inte vill ha en anpassad domän kommer webbadressen till din hemsida att vara ditthemsidenamn.myshopify.com. Att ha en egen anpassad domän är mycket bättre för ditt varumärke, av förklarliga skäl. Besökare och potentiella kunder kommer att ta dig mer seriöst och det ökar dina chanser att både ranka i sökresultaten samt bringa in besökare och kunder.
Om eller när du använder en customdomän, kontrollera att din .myshopify.com-domän omdirigerar till din primära domän genom att logga in på ditt Shopify-konto och gå till Inställningar > Domäner (i den vänstra navigeringsmenyn). Din primära domän bör säga något i stil med “Trafik från alla dina domäner omdirigerar till denna primära domän.” Om det inte gör det, klicka på “Aktivera omdirigering.” Om du gör detta säkerställer du att sökmotorerna endast visar din primära domän i sökresultaten, istället för att presentera både den primära och .myshopify.com-domänen vilket kan vara frustrerande för de som söker men även påverka din organiska synlighet negativt.
Är det bra för SEO om mitt domännamn innehåller ett sökord?
Det kan faktiskt öka dina chanser att synas på ett utvalt sökord om domännamnet innehåller det sökordet. Om en cykelaffär som säljer begagnade cyklar online använder domännamnet begagnadecyklar.se så har de en större chans att ranka på sökordet “begagnade cyklar” jämfört med om deras domännamn hade varit cykelbutik.se. Men det kan också finnas nackdelar med det sett till branding exempelvis, som i det här fallet där “begagnade cyklar” kan bli svårt att bygga vidare på som varumärke. Du får alltså göra en avvägning och försöka komma fram till om det är värt det eller ej. Du kan även försöka komma på lite hybridnamn som i fallet med cykelkraft.se där “cykel” är ett bra sökord att ha med och “kraft” är inte det men det är däremot bra sett till varumärkesbyggandet.
Säker anslutning med SSL-certifikat
Alla Shopify-planer kommer också med ett SSL-certifikat, som krypterar data som skickas mellan din hemsida och dess besökare. Detta är viktigt eftersom Google premierar hemsidor med SSL-certifikat i sökresultaten. Hemsidor som inte har SSL-certifikat installerade och därmed saknar en säker anslutning mellan besökaren och servern visar numera en säkerhetsvarning automatiskt vid besök, vilket såklart är dåligt för dig på alla sätt och vis. Majoriteten av alla betallösningar kräver också att hemsidan har ett SSL-certifikat installerat för att kunna handla på din hemsida. SSL-certifikat kan du som använder Shopify alltså bocka av från din lista av bekymmer.
Sidhastighet och laddtid i Shopify
Sidhastighet och säkerhet är en av Googles många rankingfaktorer, och de går hand i hand med användarupplevelsen. Långsamma laddtider resulterar oftast i att din hemsidas avvisningsfrekvens, även kallad bounce rate, ökar vilket är negativt eftersom det innebär att ett stort antal hemsidebesökare lämnar din hemsida innan den har laddat färdigt. Människors tålamod idag är väldigt dåligt generellt sett så det gäller att man försöker få hemsidan att ladda så snabbt som man bara kan.
Välj ett lightweight-tema
Att välja ett lightweight-tema för din Shopify-butik, det vill säga ett “enklare” tema utan en massa krusiduller, kan hjälpa dig och förenkla ditt arbete med sökmotoroptimering och ge dig lite försprång så att du kan fokusera på annan typ av optimering.
Laddningstider kan variera kraftigt mellan olika Shopify-teman men enligt en undersökning tar det genomsnittliga temat cirka 3,8 sekunder att ladda för First Contentful Paint (FCP), det skapar 171 förfrågningar och väger in på cirka fyra megabyte. Om du redan har valt ett Shopify-tema kan dessa riktmärken hjälpa dig att bedöma om din Shopify-butik presterar under eller över medelvärdet.
Mobile-first
Visste du att när Google crawlar och indexerar hemsidor så är det oftast mobilversionen av hemsidan som indexeras, och som rankingen sedan baseras på?
Anledningen till varför Google oftast indexerar mobilversionen istället för desktopversionen av hemsidan är eftersom majoriteten av de som använder Google’s sökmotor är mobilanvändare. Mobilanvändare står dessutom för över hälften av den globala webbtrafiken(!).
Först och främst måste din hemsida ha en responsiv design, det vill säga att den är mobilanpassad. Alla Shopify-teman använder en responsiv design som tur var.
Shopify CDN för statiska element
Shopify har ett CDN (Content Delivery Network) som kan hjälpa till att hålla nere laddtider oavsett var i världen dina kunder surfar ifrån. Trots det är det i ditt bästa intresse att komprimera dina bilder (mer om det nedan) och implementera lazy loading-funktioner för att minska din hemsidas laddtider så mycket som möjligt.
Lazy Loading för bilder
Istället för att ladda alla dina bilder i samma ögonblick som en besökare landar på din sida, gör lazy loading det möjligt för besökarens webbläsare att ladda bilder när de först är tänkt att visas, t ex när man skrollar ner till en sektion.
Håll antalet installerade appar till ett minimum
Att vara konservativ i valet av Shopify-appar (mer om det nedan) kan också hjälpa dig att hålla laddtiderna för hemsidan nere. Och verktyg som Google PageSpeed Insights kan hjälpa dig att identifiera fler möjligheter att öka hemsidans hastighet genom att föreslå olika förbättringsåtgärder.
Bildoptimering i Shopify
Eftersom e-handelsbutiker oftast har ett stort antal produktbilder är det viktigt att inte glömma arbeta med bildoptimering. Även med Shopifys CDN kan bildstorlekarna resultera i försämrade laddtider.
Välj rätt bildformat
Att välja lämpligt format för att komprimera dina bilder är ett sätt att hålla filstorlekarna under kontroll: Bilder med JPEG-format kommer i allmänhet att resultera i mindre filstorlekar jämfört med PNG, som är bättre lämpade för bilder med transparent bakgrund.
Lägg till alternativtext för bilder
Att lägga till alternativtext för bilderna på hemsidan kan vara ett bra sätt att öka din organiska synlighet vid bildsök. Alternativtext kan beskriva för sökmotorerna vad bilden föreställer och vad sidan handlar om, vilket kan förbättra relevansen och därmed rankningen. Dessutom läses alt-texten upp för hemsidebesökare som förlitar sig på skärmläsare t ex blinda personer.
Fält för alternativtext för bilder i Shopify (Admin>Settings>Files)
Det finns lite olika sätt att lägga till alternativtext för bilder i Shopify. Antingen kan du via din adminpanel besöka Settings/Inställningar, sedan välja “Files/Filer” och därifrån klicka på en bild för att sedan implementera valfri text i Alt-text fältet. I redigeringsläget för produkter kan du även klicka på önskad bild eller medieobjekt så öppnas det en ruta där du enkelt kan lägga till alternativtext. När du är klar sparar du alt-texten och lämnar förhandsgranskningssidan.
Shopify-app för bildoptimering och bildkomprimering
Butiksägare kan använda appar för bildoptimering för att automatisera några av dessa uppgifter. TinyIMG SEO Image Optimizer har hundratals femstjärniga recensioner och kan hjälpa till att hålla nere dina laddtider genom att komprimera dina bilder.
Shopify-appen TinyIMG SEO & Image Optimizer
Shopify Appar
En stor fördel med en plattform som Shopify är ekosystemet av appar som gör det enkelt att utöka funktionaliteten och dylikt på din hemsida med lite eller ingen kodning alls. Det finns appar som hjälper dig att hantera allt från inventering och kundsupport till sökmotoroptimering och mycket mer.
Yoast SEO
Shopify har ett stort antal olika SEO-appar, inklusive Yoast SEO, som erbjuder i princip samma funktionalitet som sin välkända WordPress-motsvarighet. Yoast SEO kan hjälpa dig att kontrollera dina sidtitlar och metabeskrivningar på Google och sociala medier och ge feedback om läsbarhet. Verktyget kan också hjälpa dig att implementera strukturerad data, vilket kan vara praktiskt eftersom strukturerad data används för att driva produktinformation i bildsökresultat, vilket i sin tur kan hjälpa dig att guida sökare från Googles bildresultat direkt till din produktsida.
Produktrecensioner
Det finns också massor av andra appar som kan hjälpa dig att göra saker som att lägga till produktrecensioner för att bygga social proof och som sökmotorerna i sin tur kan använda sig utav för att visa stjärnbetyg i sökresultaten och som kan förbättra CTR samt öka organiska synligheten.
Ju fler appar desto mer kod
Innan du sätter igång med att installera en massa appar, kom ihåg att alla dessa appar lägger till en massa extra kod och script på din hemsida vilket kan försämra dess laddtid.
Shopify Appar
Sitemap
Sitemaps eller webbplatskartor som det heter på Svenska innehåller information om dina sidor och filer och används av sökmotorer för att genomsöka och indexera din hemsida. Shopify genererar en sitemap.xml-fil automatiskt, med länkar till dina sidor, produkter, bilder, blogginlägg och mer. När du har verifierat och skapat ditt Google Search Console-konto, skicka in din sitemap till Google för att hjälpa dem att hitta och indexera dina sidor.
Optimera genomsökningen/crawling
För butiksägare som vill ha en bättre kontroll över vilka sidor som genomsöks och indexeras, låter Shopify nu butiksägare att redigera sina robots.txt-filer. Detta kan du göra för att förhindra att vissa webbadresser genomsöks, du kan lägga till extra webbadresser, blockera sökrobotar och så vidare.
Internationella domäner
I mars 2021 lanserade Shopify International Domains, eller internationella domäner som det heter på Svenska, vilket gör det möjligt för butiksägare att sälja till mer än ett land med ett enda konto. Säljare kan nu konfigurera underdomäner och språkmappar för internationell inriktning. När du gör det lägger Shopify automatiskt till hreflang-taggar i din butik.
Lokal SEO för Shopify
Som ett resultat av covid har alltfler fysiska butiksägare insett att de behöver en digital närvaro för att kunna överleva som verksamhet. Många fysiska butiker har sökt sig till e-handelsplattformar som Shopify och WooCommerce och börjat sälja produkter genom dessa kanaler, men det är många som glömmer att lägga till sina fysiska platser och butiker på Google (Google Business Profile), Facebook och andra plattformar trots att de fortfarande bedriver en fysisk verksamhet också. Förutom att din hemsida kan dyka upp i sökresultaten så kan även din fysiska plats visas vid sökningar relevanta till din verksamhet. Med hjälp av Google Business Profile kommer din fysiska plats även att synas på Google Maps och mer.
Lokal SEO kan bidra till en ökad organisk synlighet generellt sett för er verksamhet och kan hjälpa till att öka antalet kunder och/eller försäljning både online och fysiskt.
Google Business Profile visas i sökresultaten
Teknisk SEO för Shopify
Teknisk SEO hänvisar till de optimeringar som kan göras i syfte att effektivisera samt göra det enklare för sökmotorer att söka igenom och indexera hemsidan. Tekniska optimeringar innefattar allt från sidstruktur till urler, PageSpeed och mer.
Shopify gör det möjligt för dig som butiksägare att kringgå många av de tekniska aspekterna av att lansera en e-handel genom att tillhandahålla färdiga teman med Shopifys ramverk som struktur. Den strukturen är dock inte särskilt flexibel och det är inte sällan man stöter på patrull när man försöker arbeta med mer avancerade typer av tekniska optimeringar.
Om du driver eller vill driva en e-handel via Shopify så behöver du vara medveten om de tekniska hinder som finns och att det kan visa sig bli en utmaning eller rentav nästintill omöjligt att implementera en särskild SEO-relaterad åtgärd.
Tänk även på att..
Skapa grundläggande sidor
Med en Shopify-butik är fokus självklart försäljning av produkter, men du får inte glömma att skapa sidor som Om oss, Kontakta oss, Retur- och cookiepolicy och mer. Alla dessa sidor hjälper till att öka er varumärkeskännedom och kredibilitet.
Vi hjälper er med SEO i Shopify
Söker du en Shopify-byrå? Vi på Frankly Media besitter goda kunskaper inom sökmotoroptimering och annan typ av digital marknadsföring för e-handelsbutiker i både Shopify och WooCommerce. Om ni önskar att få hjälp med detta är ni varmt välkomna att höra av er till oss via telefon eller mail så berättar vi mer om hur vi kan utveckla er digitala affär idag!